Velike stavbe – študije primerov

Velké budovy

Stranke podjetja Thermia povedo svoje zgodbe

 • Pri izboru rešitve smo upoštevali zahtevo po hitrem ogrevanju termalne vode, vgrajenih je 6 kadi, vsaka prostornine 2 m3, kar pomeni nekoliko večjo potrebo po volumnu grelnika vode, predvsem pa dovolj močno in zmogljivo toplotno črpalko, ki bo sposobna hitre regeneracije volumna vode v grelniku, da bo ta v najkrajšem času pripravljena za polnjenje naslednje kadi.

  Vgradnja geotermalne toplotne črpalke

  Naročnik, Terme Dobrna d.d., se je odločil za nadomestno gradnjo šestih luksuznih apartmajev, ki predstavljajo vrh ponudbe turističnega kompleksa, od katerih ima vsak svojo leseno masažno kad s termalno vodo.

  Cilj je bil zagotoviti rešitev za popolno udobje gostov ter ogromno količino vroče ogrete termalne vode za kadi in tuše. Rešitev je morala biti praktično neopazna.

 • V objektu Löfbergs Arena v kraju Karlstad so bile leta 2012 vgrajene štiri toplotne črpalke Thermia Robust z močjo po 42 kW. Uporabljajo se za ogrevanje ogromnih zgradb in hlajenje ledu v glavnem delu ter hali za vadbo. Pred vgradnjo toplotnih črpalk so letni stroški za daljinsko ogrevanje presegali 1,5 milijona SEK.

  Energetsko učinkovita ekipa

  Löfbergs Arena je celoletno letovišče, ki ponuja številne dejavnosti poleg svoje glavne vloge: doma hokejske ekipe Färjestad. Toplotne črpalke zagotavljajo toploto, poleti pa udoben hlad v pisarnah, konferenčnih prostorih in telovadnicah.

  »Stroški za energijo so se zmanjšali za več kot 45 %.«

 • Madrid si običajno predstavljamo kot vedno topel in sončen. V resnici pa ga obkrožajo zasnežene gore, kjer lahko smučate večino leta. Gozdovi v teh gorah so tudi dom te na novo prenovljene vile s 1200 m2 površine. Take posesti se tradicionalno ogrevajo s kotli na kurilno olje ali celo les.

  Nizkoogljična rešitev za sončne domove

  Značilnosti zgradbe
  • Poraba za ogrevanje: 143.326 kWh na leto
  • Poraba za hlajenje: 35.831 kWh na leto
  • Funkcije: ogrevanje, topla voda in hlajenje
  Uporabljena rešitev za obnovljive vire energije:
  • Toplotna črpalka Thermia Mega XL (21–88 kW) z zemeljskim virom
  • 750-litrski grelnik vode TW-C za toplo vodo
  Razdelilni sistem za ogrevanje/hlajenje:
  • Talno ogrevanje
  • Talno hlajenje
  Datum izvedbe: oktober 2016

  »S sodobnim in učinkovitim geotermalnim sistemom Thermia Mega lahko lastniki hiš vse leto uživajo v udobju z nizkim ogljičnim odtisom in resničnih prihrankih,« je povedal Miguel Madero Wage, generalni direktor podjetja Girod Geotermia.

 • Vsa stanovanja so opremljena z najsodobnejšimi rešitvami za varčevanje z energijo in z visoko učinkovitimi rešitvami za toplotno ter zvočno izolacijo. Raba geotermalne energije zagotavlja občutne prihranke pri ogrevanju, proizvodnji tople vode in poletnem hlajenju. Sodobni slog in vrednost stanovanj dopolnjujejo kakovostne kuhinje Ernestomeda, ki so vključene v nakupno ceno.

  Barrico Residence – stanovanja, ki izkoriščajo obnovljive vire energije

  Barrico Residence je stanovanjski blok v zelenem okolju blizu jezera Varese v Italiji. Baricco Residence ustreza tako dejavnim ljudem kot tudi tistim, ki si želijo miru. Je na idealnem mestu v bližini starega mestnega jedra in velikih nakupovalnih ulic mesta Varese.

  »Stanovanja Barrico Residence so opremljena z najsodobnejšimi rešitvami za varčevanje z energijo. Raba geotermalne energije zagotavlja občutne prihranke pri ogrevanju, proizvodnji tople vode in poletnem hlajenju.«

 • Hotel in spa ogrevajo toplotne črpalke Thermia na zemeljski vir. 18 toplotnih črpalk Robust s skupno močjo 715 kW zagotavlja ogrevanje, hlajenje in toplo vodo za 24.000 m2 hotelskih sob, spaja, pisarn, trgovin ter stanovanj.

  Sodobni spa z okolju prijaznim ogrevanjem

  Spa Strömstad Spa je najsodobnejši hotel z 232 sobami in obsežnimi objekti za spa. Samo spa pokriva 2000 m2 v dveh nadstropjih. To je edini Decléor Flagship Spa v severni Evropi in ponuja večino tretmajev ter izdelkov za spa.

  »24.000 m2 hotelskih sob, spajev, pisarn, trgovin in stanovanj, ki jih ogrevajo toplotne črpalke Thermia.«

 • Novi dom sklada Recal je izredna sodobna montažna zgradba s površino 400 m2, ki jo je zasnoval slavni španski arhitekt Joaquín Torres in je stala 1 milijon evrov. Zgradba je pritegnila krajevno in mednarodno pozornost kot inovativen projekt, ki je bil načrtovan in izdelan z najmanjšo možno porabo virov ter najmanjšim možnim vplivom na okolje.

  Najsodobnejše središče za rehabilitacijo

  Recal je zasebna neprofitna organizacija za zdravstveno oskrbo. Ustanovljena je bila leta 2001 in se ponaša z izredno ekipo strokovnjakov za človeške vire, kar vključuje zdravnike, terapevte in prostovoljce. Njihov skupni cilj je pomagati posameznikom, ki so odvisni od katere koli snovi ali obnašanja, da se znova vključijo v družbo, kar vključuje zagotavljanje družinske podpore.

  »Želimo poskrbeti za naše bolnike, okolje in sredstva, ki jih dobimo od donatorjev. Zato smo se odločili za vgradnjo geotermalnega sistema podjetja Thermia, ki za ugodno ceno vse leto zagotavlja ustrezno klimo naših prostorov,« je povedal José Manuel Sainz Quintana, generalni direktor sklada Recal.

 • Od leta 2012 je sedež podjetja Delta Informatica v industrijski coni Spini di Gardolo (Trentino-Alto Adige) v poslovni zgradbi, ki uporablja obnovljive vire energije. Pisarniška zgradba ima talno ogrevanje in hlajenje, ki ju zagotavljajo štiri neodvisne toplotne črpalke z zemeljskim virom, ki delujejo v načinu nadrejene/podrejene naprave.

  Storitve IT in obnovljivi viri energije na enem mestu

  Podjetje Delta Informatica Spa že več kot dvajset let deluje na področju informacijske tehnologije in svetovanja za vodenje, ponuja pa različne vrste storitev IT, od telefonske/spletne tehnične podpore do svetovanja in naprednih sistemov IBM AS 400.

  »Prihranki v primerjavi z zemeljskim plinom in običajnimi klimatskimi napravami znašajo približno 51 %.«

 • Danes popolnoma prenovljeni klub svojim domačim in mednarodnim članom nudi vrsto kakovostnih storitev, od zasebnih treningov tenisa ter vadbe za moč do vroče joge, navzkrižne vadbe, 25-metrskega bazena, telovadnice, sob za jogo in pilates, spinninga, petanqua, plezalne stene, spaja, prostora za sprostitev, lepotilnih salonov, sejnih sob in restavracije.

  Klub Palma izkorišča prednosti obnovljive rešitve

  Športni in teniški klub Palma, prej se je imenoval Mallorca Tenis, je bil ustanovljen leta 1964. Zgradil ga je ugledni arhitekt Francesc Mitjans, rojen v Barceloni, ki je načrtoval tudi znameniti nogometni stadion Camp Nou in druge pomembne stavbe v Španiji.

  »S sodobnim in učinkovitim geotermalnim sistemom podjetja Thermia lahko novi športni ter teniški klub Palma zabava svoje goste, pri tem pa se zaveda, da skrbijo za okolje in varčujejo z denarjem,« je povedal Miguel Madero Wage, generalni direktor podjetja Girod Geotermia.

 • Za ogrevanje zgradbe so uporabljeni različni trajnostni viri energije, vključno s solarnimi kolektorji in geotermalnimi toplotnimi črpalkami. Kompetenčni center je pameten pri uporabi energije, kar mora biti tudi vidno. Ogrevanje in hlajenje zgradbe zagotavljajo inverterske toplotne črpalke Thermia Mega z zemeljskim virom, vsaka z močjo 44 kW.

  Konferenčni center, ki ga poganjajo toplotne črpalke

  Kompetenčni center za pametne hiše Rakvere se osredotoča na razvijanje pametnih tehnologij za uporabo domače in pisarniške opreme, avtomatiziranih sistemov za zgradbe ter upravljanje zgradb. So strokovnjaki za krajevne potrebe, ob tem pa tudi dejavno sodelujejo v različnih evropskih pobudah za trajnostno rabo energije in spodbujajo učinkovito rabo energije z inovativnimi ter pametnimi zgradbami.

  »Kompetenčni center za pametne hiše Rakvere – estonska pot do trajnostnih in energetsko učinkovitih rešitev.«

 • Del filozofije skupine je prevzemanje vodilne vloge pri uvajanju inovativnih in okolju prijaznih izdelkov ter procesov. Skupina Porcelanosa Grupo se zaveda pomembnosti varčevanja z energijo in energetske učinkovitosti pri rabi virov, zato stalno vlaga v izboljšave svojih objektov. Leta 2008 se je podjetje Butech odločilo za izgradnjo novega sedeža, pisarne in razstavnega salona. Zaradi svojih temeljnih vrednot glede varovanja okolja so se v podjetju Butech odločili, da bodo za ogrevanje in hlajenje uporabljali geotermalno energijo.

  Keramični izdelki in geotermalna energija

  Podjetje Butech je nastalo leta 2001 kot del skupine Porcelanosa Group z namenom podpiranja dela vseh strokovnjakov, ki se ukvarjajo s polaganjem keramičnih ploščic. Podjetje ponuja široko paleto materialov in gradbenih sistemov, ki pokrivajo potrebe lastnikov stanovanj, strokovnjakov za vgradnjo, gradbenikov ter arhitektov.

  »Zaradi svojih temeljnih vrednot glede varovanja okolja so se v podjetju Butech odločili, da bodo za ogrevanje in hlajenje uporabljali geotermalno energijo. Rezultati so navdušujoči: 75-odstotni prihranek energije.«

 • Prejšnji sistem za ogrevanje je temeljil na treh kotlih na pelete z dodatnim kotlom na kurilno olje kot pomožnim grelnikom. Šola se ogreva predvsem s tradicionalnimi radiatorji, v manjši meri pa tudi s talnim ogrevanjem na vodo.

  Osnovna šola ima korist od toplotnih črpalk

  Osnovna šola Edane je 15 km vzhodno od mesta Arvika v pokrajini Wärmland na Švedskem. Obiskuje jo približno 100 učencev, od predšolskih do 6. razreda. Ima veliko dvorišče in gramozno igrišče za nogomet in ostale igre. Pozimi se to območje preuredi v drsališče. Osnovna šola Edane spada v občino Arvika.

  »Zdaj imamo zanesljiv in inovativen sistem, ki bo uporaben dolga leta, pri tem pa ocenjujemo za približno 40 MWh nižjo porabo energije letno,« je dodal Per-Inge Andersson, vodja izobraževalnih ustanov za mesto Arvika.

 • Investitor je že od začetka načrtoval uporabo obnovljive energije za ogrevanje in hlajenje zgradbe. Stanovanja imajo talno ogrevanje in hlajenje.

  Energetsko učinkovita stanovanja v Italiji

  V Trentu v severni Italiji so zgradili nov objekt z 68 stanovanji, deloma za najem in deloma za prodajo. Zgradba je v naselju Monte Capuccini, starem kamnolomu v mestu Trento.

  »Zaradi uporabe geotermalne in sončne energije bodo stanovanja Cappuccini še dolgo predstavljala bleščeč primer učinkovitosti, prihrankov energije in trajnostnega razvoja.«

 • Podjetje Ashgrove Energy (prodajalec podjetja Thermia za VB in Irsko) je za stanovanja Oakhill Park v Londonu pripravilo inovativno energetsko rešitev. Vse ogrevanje je izvedeno s talnim ogrevanjem, napajajo pa ga tri toplotne črpalke Thermia Robust moči 42 kW z zemeljskim virom, ki zagotavljajo tudi proizvodnjo tople vode za 60 stanovanj.

  Londonska stanovanja z obnovljivo energijo

  Stanovanja Oakhill Park pokažejo svoje razkošje takoj, ko stopite skozi vrata. Ponujajo storitve oskrbnika, podzemno garažo, zasebno telovadnico za stanovalce z najsodobnejšo opremo in slikovite vrtove, ki zagotavljajo prostor za umirjanje ter sprostitev.

  »Stanovanja Oakhill Park so dosegla oceno Code 4 za trajnostna stanovanja. To je najvišja raven za novogradnje v okolici po zaslugi zmanjšanja potreb po energiji in za 44 % manjšega izpusta CO2 kot pri plinskem sistemu.«

 • Dobro počutje je v hotelu Goldene Zeit prednostna naloga, lastnica pa ustvarja okolju prijazno vzdušje. Zgradba je bila zgrajena z upoštevanjem okoljevarstvenih in bioloških vidikov. Ogrevanje je zagotovljeno z geotermalno energijo, del električne energije pa hotel proizvede samostojno z lastnim fotonapetostnim sistemom.

  Ekološka pot s hotelom Goldene Zeit

  Goldene Zeit je hotel s štirimi zvezdicami s ponudbo za wellness in seminarje v kraju Georgenberg na Bavarskem. Ponuja prostorne sobe v edinstvenem slogu in videzu. Ponudba za wellness vključuje različne vrste masaže, zdravilne kopeli in nego kože, pa tudi kanjonsko sobo ter savno.

  »Popolnoma zadovoljni smo z zanesljivostjo toplotne črpalke in odličnimi storitvami podjetja Multitherm,« je komentirala lastnica hotela, Erika Holfelder.

 • Skupna površina je 8600 m2 stanovanjskih in 1400 m2 drugih površin, kot so garaže itd. Glavni razlog za iskanje nove rešitve ogrevanja so bili naraščajoči stroški daljinskega ogrevanja.

  Obnovljivi viri s toplotno črpalko Thermia Mega – razumna izbira

  HSB Fabriken (Hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening och fabriken) je stanovanjsko združenje v manjšem mestu Arvika v švedski pokrajini Vermland. Združenje predstavlja 11 zgradb, zgrajenih v 90. letih prejšnjega stoletja, v katerih živi približno 200 ljudi.

  »Vsi najemniki lahko zdaj pozimi uživajo v toploti in udobju, združenje pa v vsaki ogrevalni sezoni prihrani do 65.000 €.«

 • Podjetje se je odločilo, da svojo novo pisarno zgradi v kraju Bad Wörishofen. Najpomembnejša zahteva za naložbo je bilo največje možno varčevanje, doseženo z rabo obnovljivih virov energije in z najvišjo možno učinkovitostjo ogrevanja ter hlajenja zgradbe.

  Nova pisarna izkorišča obnovljivo energijo

  Podjetje MicroStep proizvaja in dobavlja stroje CNC (z numeričnim računalniškim krmiljenjem) za plazemsko, lasersko, kisik-gorivno in vodno rezanje ter 3D-rezkanje.

  »Ko se je podjetje MicroStep Europa odločilo za gradnjo nove pisarne v kraju Bad Wörishofen, so bila glavna merila energetska učinkovitost in trajnostni razvoj.« – Ondřej Kučera, IVAR

 • To je zgodba o tem, kako so na dveh neodvisnih stanovanjskih objektih izvedli enako rešitev za proizvodnjo tople vode. Dva stanovanjska objekta na Jesenicah in v Koroški Beli sta primera, s katerima lahko jasno izmerimo povračilo naložbe glede na praktično zmogljivost toplotne črpalke, rezultate njenega delovanja in obseg prihrankov.

  Toplotna črpalka Thermia Atec je zmanjšala stroške ogrevanja za do 67 %

  Jesenice so manjše slovensko mesto na severu države, blizu Alp in meje z Avstrijo. Ima 13.000 prebivalcev in je znano kot slovenski dom rudarstva ter železarstva. Dve stanovanjski združenji z Jesenic sta se zavezali, da bosta zmanjšali svoje stroške ogrevanja.

  »Stroški so padli za neverjetnih 70 %, tako da je bila prvotna naložba pokrita v le 3 letih.« – Yasin Jodeh, tehnični direktor podjetja Atlas Trading d.o.o.

Stik

Če imate kakršna koli vprašanja, se obrnite na nas

Pišite nam

We inform you that your agreement may be withdrawn at any moment by sending an email message... more
We inform you that your agreement may be withdrawn at any moment by sending an email message to our Data Protection Officer: info@thermia.com from the address that the agreement concerns. We inform you that you are not profiled. Your data will not be shared outside the European Economic Community or shared with multinational organizations. hide
We inform you that the administrator of the personal data provided in the form above... more
We inform you that the administrator of the personal data provided in the form above is Thermia AB based in Box 950 671 29 Arvika. Please send all your questions and doubts to our Data Protection Officer at info@thermia.com. Your data will be processed in order to reply to the question according to the provision that data processing is lawful if it is necessary to carry out an agreement or prior to entering it. If you agree to the above, your data will also be used to send marketing content. You can find full information about your personal data in our privacy policy. hide
* Mandatory field

Thermia partner v Sloveniji

Atlas Trading d.o.o.

Atlas Trading d.o.o.

+386 3 425 54 00