Osnovna šola ima korist od toplotnih črpalk

Učenci osnovne šole Edane se učijo v udobju, ki ga zagotavlja nova toplotna črpalka Thermia

Stari sistem je zahteval preveč vzdrževanja in slabo zagotavljal udobje

Osnovna šola Edane je 15 km vzhodno od mesta Arvika v pokrajini Wärmland na Švedskem. Obiskuje jo približno 100 učencev, od predšolskih do 6. razreda. Ima veliko dvorišče in gramozno igrišče za nogomet in ostale igre. Pozimi se to območje preuredi v drsališče. Osnovna šola Edane spada v občino Arvika.

Prejšnji sistem za ogrevanje je temeljil na treh kotlih na pelete z dodatnim kotlom na kurilno olje kot pomožnim grelnikom. Šola se ogreva predvsem s tradicionalnimi radiatorji, v manjši meri pa tudi s talnim ogrevanjem na vodo. »Doslej smo imeli težave pri vzdrževanju stalne klime v prostorih,« je pojasnil tehnični vodja šole, Mattias Berg.

»Zdaj imamo zanesljiv in inovativen sistem, ki bo uporaben dolga leta, pri tem pa ocenjujemo za približno 40 MWh nižjo porabo energije letno,« je dodal Per-Inge Andersson, vodja izobraževalnih ustanov za mesto Arvika.

Sistem za ogrevanje, ki prihrani energijo in denar ter zniža izpuste CO2.

Odločitev za posodobitev sistema za ogrevanje je pomenila, da so vse kotle zamenjali z geotermalno energijo. Danes jim ogrevanje zagotavljajo tri inverterske toplotne črpalke Mega z zemeljskim virom, vsaka z močjo 88 kW.

Toplo vodo pripravljajo z dvema grelnikoma WT-C 500, enim grelnikom WT-T 500 in enim zalogovnikom WT-V 500. »Zdaj imamo zanesljiv in inovativen sistem, ki bo uporaben dolga leta, pri tem pa ocenjujemo za približno 40 MWh nižjo porabo energije letno,« je pojasnil Per-Inge Andersson, vodja izobraževalnih ustanov za mesto Arvika.

Stik

Če imate kakršna koli vprašanja, se obrnite na nas

Pišite nam

We inform you that your agreement may be withdrawn at any moment by sending an email message... more
We inform you that your agreement may be withdrawn at any moment by sending an email message to our Data Protection Officer: info@thermia.com from the address that the agreement concerns. We inform you that you are not profiled. Your data will not be shared outside the European Economic Community or shared with multinational organizations. hide
We inform you that the administrator of the personal data provided in the form above... more
We inform you that the administrator of the personal data provided in the form above is Thermia AB based in Box 950 671 29 Arvika. Please send all your questions and doubts to our Data Protection Officer at info@thermia.com. Your data will be processed in order to reply to the question according to the provision that data processing is lawful if it is necessary to carry out an agreement or prior to entering it. If you agree to the above, your data will also be used to send marketing content. You can find full information about your personal data in our privacy policy. hide
* Mandatory field

Thermia partner v Sloveniji

Atlas Trading d.o.o.