Štirje načini za pridobivanje energije

Zemeljski vir z geosondo

Oglejte si naš videoposnetek o zemeljskem viru z geosondo

Geosonda zbira sončno energijo, ki je shranjena v kamnitem podzemlju. V kamnito podzemlje izvrtamo vrtino, v katero položimo cev, dolgo od 100 do 200 metrov. Potrebna globina je odvisna od hiše, velikosti toplotne črpalke in pogojev v okolju.

Prednosti:

 • Ni potrebna velika parcela
 • Majhen vpliv na parcelo
 • Mogoče je hlajenje

Oglejte si naš videoposnetek o zemeljskem viru z geosondo

Zemeljski vir s površinskim kolektorjem

Oglejte si naš videoposnetek o zemeljskem viru s površinskim kolektorjem

Oglejte si naš videoposnetek o zemeljskem viru s površinskim kolektorjem

Zemeljski vir s površinskim kolektorjem zbira sončno energijo, ki je shranjena blizu površine. Kadar je kamnito podzemlje pregloboko ali kadar izvrtine ne morete narediti zaradi drugih razlogov, je to dobra alternativa geosondi. Kolektor, ki pridobiva energijo iz zemlje, se zakoplje približno meter pod površino. Dolžina kolektorja je odvisna od hiše, velikosti toplotne črpalke in krajevnih lastnosti zemlje.

Prednosti:

 • Nižji stroški vgradnje v primerjavi z geosondo
 • Omogoča tudi pridobivanje toplote iz jezer
 • Površinski kolektor vzdržuje stalno temperaturo skozi vse leto
 • Mogoče je hlajenje

Zračni vir

Oglejte si naš videoposnetek o toplotnih črpalkah na zračni vir

Če za toplotni vir uporabite zrak, kopanje in vrtanje ni potrebno. Namesto tega energijo vzamete neposredno iz okoliškega zraka. Za zadovoljitev vseh potreb po ogrevanju vključno s toplo vodo potrebujete toplotno črpalko zrak–voda. Toplotna črpalka zrak–zrak je drugačna, saj lahko zagotavlja ogrevanje, ne pa tudi tople vode.

Prednosti:

 • Nižji stroški investicije
 • Ni vpliva na parcelo
 • Ni potrebna velika parcela

Oglejte si naš videoposnetek o toplotnih črpalkah na zračni vir

Podtalnica kot toplotni vir

Toplotna črpalka, ki kot toplotni vir izkorišča podtalnico, pridobiva toploto iz podtalnice. Voda se črpa skozi vrtino vodnjaka v toplotni izmenjevalnik, ki prevzame njeno toploto. Voda nato odteče nazaj v podtalnico skozi drug vodnjak. Ta rešitev je lahko prava alternativa, kadar imate dostop do podtalnice.

Prednosti:

 • Podtalnica ima visoko in stalno temperaturo skozi vse leto
 • Mogoče je hlajenje

Odpadni zrak

Toplota toplega zraka iz notranjosti se uporabi znova pred izpustom zraka iz zgradbe skozi sistem za prezračevanje. Toploto znova uporabi posebna enota za vračanje toplote, ki zviša temperaturo slanice in s tem zmogljivost toplotne črpalke. To je izvedljivo tako pri manjših kot tudi pri velikih zgradbah. Pri poslovnih zgradbah, kjer stalno deluje prezračevanje, lahko vračanje toplote iz odpadnega zraka pokrije do 50 % porabe energije v objektu. Sistem najbolje deluje z inverterskimi toplotnimi črpalkami, kjer se lahko toplotna črpalka samodejno prilagodi nastavljeni temperaturi odpadnega zraka.

Prednosti:

 • Nižji obratovalni stroški in preprostejša vgradnja (manj vrtin in zalogovnikov)
 • Izboljšana sezonska učinkovitost
 • Preprosto kombiniranje z obstoječim sistemom za ogrevanje in prezračevanje

Stik

Če imate kakršna koli vprašanja, se obrnite na nas

Pišite nam

We inform you that your agreement may be withdrawn at any moment by sending an email message... more
We inform you that your agreement may be withdrawn at any moment by sending an email message to our Data Protection Officer: info@thermia.com from the address that the agreement concerns. We inform you that you are not profiled. Your data will not be shared outside the European Economic Community or shared with multinational organizations. hide
We inform you that the administrator of the personal data provided in the form above... more
We inform you that the administrator of the personal data provided in the form above is Thermia AB based in Box 950 671 29 Arvika. Please send all your questions and doubts to our Data Protection Officer at info@thermia.com. Your data will be processed in order to reply to the question according to the provision that data processing is lawful if it is necessary to carry out an agreement or prior to entering it. If you agree to the above, your data will also be used to send marketing content. You can find full information about your personal data in our privacy policy. hide
* Mandatory field

Thermia partner v Sloveniji

Atlas Trading d.o.o.

Atlas Trading d.o.o.

+386 3 425 54 00